HEKİMHAN 

KAYISI VE MADEN DİYARI


ANA SAYFA


 
ZİYARETÇİ DEFTERİ

CANLI YAYIN TV


www.hekimhan.com

03.09.2001

Hasançelebi Pelet Tesisleri İhalesi İzin Bekliyor.

            Türkiye Demirçelik işletmeleri Gene Müdürlüğü tarafından Özelleştirme İdaresi Başkanlığına Hasaçelebide ki demir cevheri yatağının Yap-İşlet-Devret modeliyle ihaleye çıkarılabilmesi için izin talebinde bulundu.

            Türkiye Demirçelik işletmeleri Yönetim Kurulu tarafından Hasançelebi maden cevheri yatağının yap-işlet-devret modeli ile ihaleye çıkarılması karar alındı. Alınan karar ise Özelleştirme İdaresi Başkanlığına gönderildi. Daha önce Div-Han Genel Müdürü iken Türkiye Demirçelik işletmeleri Yönetim Kurulu Başkanlığına ve Genel Müdürlüğüne atanan Celal Dağgez yaptığı açıklamada Hasançelebi’deki maden cevher yatağının değerlendirilmesi için alınan karar Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından kabul edilirse, Pelet tesisleri yap-işlet-devret modeli ile ihaleye çıkarılacak. Tüm hazırlıklarımız tamam, karar kabul edildiği taktirde hemen ihale yapacağız dedi.

         İŞİN PEŞİNİ BIRAKMIYOR.

            Hasançelebi pelet tesislerinin değerlendirilmesi için çalışmaları sonuna kadar takıp eden Malatya Milletveili ve Anap Genel Başkan Yardımcısı Miraç Akdoğan’da yaptığı açıklamada “Bu projenin Türkiye ve Malatya için büyük önem taşıdığının farkındayız. Kurulacak olan pelet tesisleri ile hem bölgede önemli bir istihdam alanı açmış olacağız, hemde Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu pelet üretim gerçekleştirmiş olacağız” dedi. Milletvekili Akdoğan, konuyu her noktadan takıp ettiklerini kaydederek Özelleştime İdaresi Başkanlığının ihale için verdikleri kararı beklediklerini bildirdi.

         ÖNEMLİ BİR PROJE

            İlk çalışmaları 1961 yılında başlanan Hasançelebi projesi 1984 yılında durduruldu.

            Türkiye'nin demir cevheri potansiyelinde önemli yer tutan ve bölgenin en büyük rezervine sahip olan Hasançelebi kasabasında pelet tesisleri kurulduğu takdirde yılda askeri 1.5 milyon ton pelet üretilecek. Türkiye için her yıl milyonlarca dolar vererek yurt dışında cevher ithal eden bu proje büyük önem taşıyor.

            Bu arada Hasançelebi projesinin hayata geçirilmesini için TBMM kamu iktisadi teşebbüsleri komisyonu tarafından da karar alındığı bildirildi.

            Hasaçelebi pelet tesislerinin yapımı için Türkiye Demir Çelik İşletmeleri Müdürlüğü tarafından karar alındı. Alınan karar Özelleştirme İdaresi Genel Müdürlüğüne gönderilerek ihale talebinde bulunuldu. Türkiye için büyük önem taşıyan. Hasançelebi peletleme tesisleri için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından istenilen ihale kabul edildiği taktirde yapılan çalışmaları hemen başlatılacağı bildirildi.

         “YURTDIŞINA MİLYONLARCA DOLAR GİDİYOR”

Hasançelebi pelet tesisleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Demir Çelik İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Celal Dağgez, Hasaçelebi projesi için Demir Çelik İşletmeleri Genel Müdürü olarak aldığımız kararı Özelleştirme İdaresi Başkanlığına gönderdik eğer ihale için izin verilirse hemen çalışmalara başlayacağız dedi. Daha önce Div-Han Genel Müdürü iken Türkiye Demir Çelik İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanlığına ve Genel Müdürlüğüne Atanan Celal Dağgez ihalenin yap-işlet-devret modeli ile yapılacağı belirterek ülkemizin demir madeni kaynaklarının yetersiz oluşu ve demir-çelik sektöründeki demir cevher ihtiyacının yaklaşık 10 milyonton /yıl olmasına karşın yurtiçi kaynaklarından 4-4.5 milyon tonu karşılayabilmektedir. Bu nedenle her yıl 5-6 milyon ton cevher ithal edilmek suretiyle milyonlarca dolar dövizimizin yurt dışına gitmesine neden olmaktadır. Projenin hayata geçirilmesi ile birlikte önemli ölçüde gelir sağlanacaktır, ifadesini kaydetti.

TÜRKİYE'NİN BU PROJEYE İHTİYACI VAR

Diğer taraftan konu hakkında bilgi veren Malatya Milletvekili ve Anap Genel Başkan Yardımcısı Miraç Akdoğan Hasançelebi pelet Tesisleri ni her noktada takip ettiğini belirterek “Bu projenin Türkiye ve Malatya için büyük önem taşıdığının farkındayız. Kurulacak olana pelet tesisleri ile hem bölgede büyük istihdam alanı açmış olacağız, hemde Türkiye'nin ihtiyacı olduğu pelet üretimini gerçekleştirmiş olacağız” ifadesini kaydetti. Türkiyenin bu projeye ihtiyacı olduğunu kaydeden Milletvekili Aydoğan, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından   verilecek olan kararın beklendiğini bildirdi.

STRATEJİK ÖNEMİ VAR”

Hasançelebi bölgesindeki demir cevheri için başlatılan çalışmalar 1961 yılında başlatılırken, proje 1984 yılında rafa kaldırıldı.

             Türkiye'nin bilinen en önemli maden yataklarına sahip olan Hasaçelebi bölgesinde kurulması istenilen pelet tesisleri Türkiye için büyük stratejik bir önem arz eden söz konusu tesislerin yılda asgari 1.5 milyon ton pelet üreteceği ifade ediliyor. Yılda milyonlarca dolar vererek yurt dışından cevher ithal eden Türkiye'nin pelet tesisleri projesi hata geçirildiği takdirde, milyonlarca dolar tasarruf edilmiş olacak.

KOMİSYON İŞLETİLMESİNİ İSTEDİ

Hasançelebi pelet tesisleri nin işletmeye açılması içi TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu tarafından da temenni kararı alındığı belirtildi Komisyon tarafından 24/05/2001 tarihinde alınan kararda “Hasançelebi projesi nin yap-işlet-devret veya uygun görülecek modelle, özel sektörün  devreye sokulması suretiyle işletilmesi yollarının geliştirilmesine yönelik girişimlerde bulunulmasının talep edilmesine” şeklinde temenni kararı alındığı kaydedildi.

 

HABER BAŞLIKLARI

12.11.2001

05.11.2001

29.10.2001

22.10.2001

15.10.2001

08.10.2001

01.10.2001

24.09.2001

17.09.2001

10.09.2001

09.09.2001

03.09.2001

27.08.2001

30.07.2001

Yeni haber geldiğinde en üste ilave edilecektir.

 

Ana Sayfa
Arşiv Haber |Foto Hekimhan |Geleneklerimiz |Madenlerimiz |Tatlılar|Kayısıcılık
|Yazarlarımız |İdari Yapı |Öyküler |Telefon No |Linkler